Geriausias būdas nokinti žalius pomidorus

Atvėsus orams pomidorų nokimas sulėtėja arba visiškai sustoja. Vietoj to, kad juos mestume lauk, yra keletas patarimų, kaip juos sėkmingai išnokinti:

Saulės šviesa neturi daug tiesioginės įtakos pomidorų nokimui, ji labiau nulemia pomidoro odelės kietėjimą, o tai nėra pageidautina. Taigi dėti pomidorus ant palangės – nėra veiksmingas nokinimo būdas.

Temperatūra yra labai svarbi pomidorų nokinimui. Taigi šiltoje vietoje esantis pomidoras noks greičiau.

Prie 10-15°C nokinimas trunka apie 3-4 savaites.

Prie 18-21°C nokinimas trunka apie 2 savaites.

Etileno (Eteno https://lt.wikipedia.org/wiki/Etenas) dujos. Pramonėje šios dujos naudojamos įvairių vaisų nokinimui. Namų sąlygomis jas gamina pvz. prinokę obuoliai, bananai. Taigi, reikėtų įdėti pomidorus į popierinę dėžę ar krepšį kartu su bananu ar keletu obuolių ir uždengti popieriumi. 1 kartą per 1-2 dienas pažiūrėti ar neprasidėjo puvimas ar pelyjimas.

Nereikėtų pomidorų dėti į plastiko dėžes ar maišus, kadangi nebus oro ventiliacijos ir gali įsimesti puvinys ar pelėsis.

Pažeistų (įskilusių, sumuštų, su puvinių, pelėsiu) pomidorų neverta nokinti.

Taigi, pomidorus nokiname popierinėje dėžėje (krepšyje), šiltoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių ir kartu su jais į dėžutę įdėjus ir prinokusį bananą ar pomidorą.

Gero derliaus, skanaus!